VIEME, ČO JEME?🤔
Aprílová téma z našej výchovno-vzdelávacej kampane KlímaTYzuj sa poukazuje na vplyv jedla na zmenu klímy a opačne.
▶️Globálny obchod, rastúca spotreba exotických potravín či požiadavky na celoročnú dostupnosť obľúbených plodín, majú za následok zintenzívňovanie dopravy a predlžovanie dodávateľských reťazcov.
▶️To má na svedomí veľkú spotrebu fosílnych palív, energií a ochranných obalov.
▶️ Najväčším paradoxom stále ostáva fakt, že sa 40 % vyrobeného jedla nikdy nezje. Každú sekundu sa vyhodí ekvivalent šiestich smetiarskych áut s jedlým odpadom. Často končí na skládkach, kde sa pri rozklade uvoľňuje škodlivý metán.
Envirovýchova
Jesť musíme všetci. Vieme však, aký vplyv má jedlo na zmenu klímy a naopak? Pestovanie, výroba, ale aj zneškodnenie potravín má veľkú uhlíkovú stopu, ktorou negatívne prispievajú k zmene klímy. Zmena klímy zase vplýva spätne na kvalitu a množstvo potravy, na našu schopnosť vy… Autor správy a foto Slovenská agentúra životného prostredia – SAŽP on Facebook