Tohoročná zima nesvedčila vlkom. Ťažko skúšaná šelma musela využívať každú možnosť, aby zabránila úniku životne dôležitého tepla zo svojho tela. Zákerná jelenia a diviačia zver sa v týchto krutých podmienkach vôbec nesnažila uľahčiť životnú situáciu tomuto užitočnému dravcovi a ľahko mu unikala po zamrznutom snehu. Preto dnes, prvý aprílový deň, ochrancovia prírody stúpajú spoločne s poľovníkmi do našich lesov, aby pomohli tomuto vzácnemu živočíchovi. Zatiaľ čo poľovníci majú vo svojich batôžkoch gaštany pre diviakov, obilie pre srnky, ornitológovia zrno a loj pre uzimené sýkorky, ochrancom vlkov z krosien vonia oravská slanina a sviečkovica.
Spomedzi všetkých prikrmovačov majú najťažšiu úlohu. Ako udávajú poľovníci, máme desať tisíc vlkov a priemerný vlk zožerie denne aspoň osem kilogramov kvalitného mäsa. To dá do kopy takmer 30 000 ton mäsa ročne. Toľko musia na svojich chrbtoch vyniesť do hôr milovníci krásnej, milej a nesmierne užitočnej šelmy.
Ako nám povedal jeden z ochranárov, vlci najradšej prijímajú predné a zadné hovädzie, už zmienenú oravskú slaninu a nepohrdnú ani bravčovou tlačenkou. Aktivisti sa vyhýbajú mäsu podozrivého pôvodu, s nepružným povrchom, nezdravej farby a s netypickou vôňou.
Kvôli lepšiemu tráveniu vlkov v zimnom období vybudovali ochranári stovky vyhrievaných kŕmidiel vo všetkých veľkých slovenských pohoriach. V nich majú možnosť vlci po konzumácii potravy v príjemnom a teplom prostredí stráviť mäsové produkty a oddýchnuť si pred ďalším namáhavým pobytom vo voľnej prírode.
Autor správy a foto Lesoochranárske zoskupenie VLK on Facebook