CHUTÍ VÁM LIČI? 👉 V AKOM MNOŽSTVE JE PRE NÁS PROSPEŠNÉ? Vďaka moderným metódam skladovania a prepravy dnes nájdeme v obchodoch š…

CHUTÍ VÁM LIČI? 👉 V AKOM MNOŽSTVE JE PRE NÁS PROSPEŠNÉ?
Vďaka moderným metódam skladovania a prepravy dnes nájdeme v obchodoch široký výber rozličných druhov ovocia z celého sveta. 🌍 Tropické ovocie, ako napríklad liči, aki alebo rambután, je dobrým zdrojom rozličných živín. Na druhej strane však konzumácia jeho nezrelých plodov môže mať nepriaznivé účinky na naše zdravie. ☝️

Vyplýva to z odbornej analýzy Výskumného ústavu potravinárskeho 🔬, ktorý zhrnul zaujímavé poznatky o rizikách tohto ovocia (https://bit.ly/3OipBC3).

Najmä v nezrelých plodoch niektorých druhov tropického ovocia, ako je aki, liči, longan či rambután, sa vyskytuje aminokyselina hypoglicín. Samotný je síce netoxický. Jeho metabolizmom v tele však dochádza k tvorbe toxínu ➡ kyseliny metyléncyklopropyloctovej. ⚠ Tá je toxická pre človeka a vyvoláva nevoľnosť a vracanie. Spôsobuje tzv. jamajskú dáviacu chorobu typickú pre oblasť Karibiku a západnú Afriku.

Pre ľudí môže mať fatálne následky, keďže v tele oslabuje schopnosť produkovať glukózu. V Indii zaznamenali úmrtia stoviek detí, ktoré konzumovali nezrelé liči. Nezrelé plody spoznáte podľa ťažko oddeliteľnej šupky od dužiny.

☝️ Liči v zrelom stave je chutným zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a antioxidantov, pre ktoré sa ho oplatí konzumovať. 💚 Podotýkame však – v rozumnom množstve!

Šťavnatá a zaujímavá chuť totiž môže byť zradná, a to kvôli obsiahnutému hypoglycínu. Indické deti liči konzumovali nalačno, vo veľkom množstve a okrem toho nemali iné jedlo. To malo fatálne následky na hladinu cukru krvi, ktorá už bola aj pred konzumáciou ovocia veľmi nízka.

Naše stravovacie návyky sú síce odlišné od exotických krajín, ale ani my by sme to s jeho konzumáciou nemali preháňať. Deti môžu zjesť denne 3⃣ až 🔟 kusov tohto ovocia, dospelí 20 kusov.

Konzumáciou primeraného množstva tohto ovocia sa nemusíte obávať zdravotných rizík. ✅

NPPC – Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum

Autor správy a foto Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR on Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Next Post

Slovensko na COP27: Pristupujeme k záväzku znížiť emisie najnebezpečnejšieho skleníkového plynu - metánu 🤝 ✅ Slovenská republik...

Št nov 17 , 2022
Slovensko na COP27: Pristupujeme k záväzku znížiť emisie najnebezpečnejšieho skleníkového plynu – metánu 🤝 ✅ Slovenská republika sa počas Klimatického summitu OSN o klíme COP27 v egyptskom Sharm el-Sheiku stala ďalšou signatárskou krajinou Globálneho prísľubu o metáne. Signatári prísľubu sa zaviazali, že kolektívne do roku 2030 znížia globálne emisie metánu […]

Mohlo by Vás zaujímať